Dişler İçin En Tehlikeli 10 Alışkanlık
Hepimiz ağız hijyeninin sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz. Türlü türlü diş macunları ve fırçaları, gargaralar, diş ipleri, düzenli doktor randevuları… Peki bütün bu pozitif yönlerin yanında acaba bir şeyleri yanlış yapıyor olma ihtimaliz var mı?
Gün içerisinde yaptığımız bazı şeylerle ağız ve diş sağlığımızı istemeden tehlikeye atıyoruz. Bunlardan bazıları hemen kötü bir şekilde ederken bazıları ise sinsi bir şekilde zaman içerisinde kendini gösteriyor. Ağız ve diş sağlığımız için çabalarken bu 10 kötü alışkanlıktan uzak durarak mükemmel ve sağlıklı dişlere daha çabuk kavuşabiliriz. İşte o alışkanlıklar:
- Yanlış Diş Fırçası Kullanmak
Çok sert bir fırça kullanmak diş etinizin diş kök yüzeylerine zarar vermesine ve aşınmasına neden olabilir. Yumuşak kıllı, çok taraklı bir fırça idealdir. Sizin için en doğru diş fırçasını öğrenmek için diş doktorunuza da danışabilirsiniz.
- Çok Sert ve Çok Sık Fırçalamak
Doğru fırça kullanıyor olsanız bile, çok kuvvet uygulayarak diş fırçalamak dişlere zarar verebilir ve diş sinirlerini tahriş edebilir. Diş yüzeylerinde bakteriyel plak oluşumunu kırmak için gereken tek şey nazikçe fırçalamaktır. Eğer içiniz rahat etmezse, diş hekiminiz size doğru teknik hakkında bilgi verir.
Çok sık fırçalamak da zamanla dişlere zarar verebilir. Günde iki kez – sabah ve gece – diş fırçalamak yeterlidir. Bunun yanı sıra, yemek yedikten hemen sonra diş fırçalamak, gıda ve içeceklerde asitlik tarafından zayıflatılan diş minesini erozyona uğratır. Yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak için az 30 dakika bekleyin.
- Tırnak Yemek
Bu sinirsel alışkanlık, parafonksiyonel (normalin dışında) ısırma kuvvetiyle yapıldığı için dişleri yıpratan ve küçük kırılmalara ve ufalanmalara neden olabilir. Bunun benzeri olan alışkanlıklar kalem ısırma, uzun süreli sakız çiğneme gibi çene eklemlerine de zarar veren alışkanlıklardır.
- Diş Sıkma ve Gıcırdatma
Özellikle, uyku zamanında daha sık görülen diş sıkma ve gıcırdatma, diş çürümesinin yanı sıra diş aşınması, kırılma veya gevşeklik, çene ağrısı ve diğer semptomlarla sonuçlanabilecek aşırı ısırma kuvvetleri sağlar. Bu sorunla baş etmek için doktorunuza danışabilir ve geceleri kullanabileceğiniz gece plaklarından alabilirsiniz.
- Buz Yemek
Sıcak yaz günlerinde çok serinlitici gelse de buz yemek de dişler için zararlıdır. Bazı karıştırıcılar, buz küplerini kırmak için özel bıçaklara sahiptir.Şimdi dişlerinle aynı şeyi yapmanın etkisini hayal et! Dişlerinizi (ve çenelerinizi) donmuş suya çarpma kuvveti, dişlerinizin dayanabileceğinin şeylerin çok daha ötesindedir.
- Dişleri İsveç Çakısı Gibi Kullanmak
Dişler yemek yemek üzere tasarlanmıştır. Bez ya da kumaş yırtmak, bir torba kraker veya şişe kapağı açmak için değil. Onları yanlış kullanmak kırıklar, ufalanmalar ve çatlaklar için en büyük sebeptir.
- Ağız Koruyucu Olmadan Spor Yapmak
Bazı futbolcuların sahaya çıkarken taktıklarını gördüğümüz o maskeleri takmak bizim için biraz garip olabilir. Ama ağız koruyucuları, dişlerinizi darbelerden koruyabilen ve kırık veya kaybolan dişler, kesilmiş dudaklar gibi diğer hasar risklerini azaltan önemli bir atletik ekipman parçasıdır.
- Kuru Ağız
Tükürük ağız sağlığınız için önemlidir çünkü ağzınızdaki diş minesine zarar veren asitleri nötralize eder ve mine güçlendiren mineraller içerir. Ağız kuruluğu diş minesi aşınması, oyuklar ve ağız kokusu riskini artırır.
- Şekerli Yiyecek ve İçecekler
Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz en iyi şey çok şeker yersek dişlerimizin çürüyeceğidir. Büyüklerimizin bu nasihatı oldukça doğru. Şekerli yiyecekler ve içecekler diş çürümesi riskini artırır. Şeker ve karbonhidratlar sindirildiklerinde diş çukuru veya çukura neden olan asit üretir ve bu asit bazı oral bakteriler için favori aperatiflerdir.
- Sık Sık Kahve ve Gazlı İçecek Tüketimi
Kahve ve gazlı içerikler – şekerli veya şekersiz farketmeksizin – oldukça asidiktir. Bu asit gün boyunca onları yudumlarken dişlerinize zarar verir ve tükürüğü nötralize etme şansı vermez. Bu nedenle kahve ve gazlı içecek tüketiminde bir sınır koymak en iyisi olacaktır.
Farkında olmadan ağız ve diş sağlığımıza zarar veren bu alışkanlıklar en bilinenleri. Ağız hijyenine özen göstermek ve doğru bir şekilde ağız-diş bakımı yapmak için en iyi tavsiyeleri doktorunuzdan alabilirsiniz.
Sağlıklı gülüşler.