Doğru Diş Fırçalama Yöntemleri
Doğru Diş Fırçalama Yöntemleri Nelerdir? Dişler Nasıl Doğru Fırçalanabilir?
Doğru diş fırçalama diş bakımının en önemli konusudur. Toplumda diş fırçalama anne-babadan, öğretmenden veya kendi kendine içgüdüsel olarak öğrenilir.
Ancak doğru teknik yalnızca bir diş hekiminden öğrenilebilir ve bu şekilde dişler hayat boyu korunabilir. Dişlerini her gün düzenli olarak fırçalayan biri doğru teknikle fırçalamıyorsa yeterince fırçalamış kabul edilemez.
Doğru fırçalama tekniği kişiden kişiye değişebilir. Bir diş hekimi hastanın yaşı, ağız yapısı ile diş ve diş etlerinin durumunu inceleyerek en doğru tekniği gösterecektir.
Ancak diş fırçalamada genel kural şudur:
- Dişler yemeklerden yaklaşık yarım saat sonra fırçalanmalıdır.
- Diş fırçası, diş ve diş etinin birleştiği kısma 45 derecelik açı ile yerleştirilir ve diş etinden dişe doğru süpürme hareketi yapılır.
- Dişler her zaman diş etinden dişe doğru fırçalanır.
- Sağdan sola, soldan sağa ve asla ve asla dişten diş etine doğru fırçalanmaz.
Bunların yanında fırçalama süresinin yaklaşık 15 saniyelik bir kısmı da dilin fırçalanmasına ayrılmalıdır.
Dil; orta kısmının üzeri nazikçe, fırça çok arka taraflara götürülmeden ve tahriş edilmeden fırçalanarak mikrop ve bakterilerden temizlenmelidir.
Diş fırçalama imkânı bulamadığımız durumlar için de öncelikle su veya süt ile ağız çalkalanmalıdır.
Ayrıca yemeklerin, sert bir peynir, elma veya havuç gibi bir yiyecek ile bitirilmesi durumunda, bu yiyecekler diş ve diş etlerinde fırça etkisi yaparak bakteri plaklarının bir kısmını mekanik olarak temizleyecektir.