KONSERVATİF DİŞ TEDAVİSİ
Konservatif diş tedavisi ile diş çürüklerinin oluşturabileceği kanal tedavisi ve diş çekimi gibi diğer tedavileri gerektirecek problemlerin önüne geçilmiş olunur. Bu açıdan konservatif diş tedavisi binevi erken teşhis olarak da görülebilir ve önemi büyüktür.
Konservatif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi ile diş üzerinde bulunan çürükler teknolijk olarak gelişmiş aletlerle acısız ve ağrısız olarak uzman diş hekimi tarafından temizlenir. Bu zararlı dokular kaldırıldıktan sonra dişimizde geriye kalan canlı ve sağlıklı dokuların korunması ve dişte oluşan boşlukların giderilmesi için dolgu olarak da bilinen işlemler uygulanır. Uygulanacak olan dolgu tipi dişin durumu ve hasarın büyüklüğü gibi durumlara göre belirlenir. En yaygın olarak kullanılan
iki çeşit dolgu tipi vardır:
Amalgam Dolgular:
Gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgular uzun ömürlü, dayanıklı ve ekonomik oldukları için sık tercih edilen bir dolgu türüdür. Amalgam dolguların yaklaşık %45’ini civa oluşturur ve gümüş, bakır, kalay karışımı ile dişe uygulanacak kuvvetli bir karışım oluşturur. 150 yılı aşkın süredir uygulanan amalgam dolgunun sağlığa zararı olduğu söylentileri bulunmasına rağmen henüz zararı ispatlanmamıştır.
Kompozit Dolgular:
Kompozit dolgu diş ile yakın bir renkte olmasından ötürü estetik açıdan daha güzel bir görünüm yakalaması ve amalgam dolgunun aksine daha sağlıklı bir imaj çizmesinden ötürü sık tercih edilen bir dolgu türüdür. Kliniğimizde ışınlı kompozit dolgu tedavisi yapılmaktadır. Bu ışınlı tedavi ile kompozit dolgu tabaka tabaka yerleştirilir ve dişe uygun bir şekil verilir. Kompozit dolgular sadece çürükleri yok etmek için değil aynı zamanda dişin şeklini ve rengini değiştirmek için de kullanılır.