Diş Fırçanızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Diş Fırçanızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Diş fırçanızı en son ne zaman değiştirdiniz?
Son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri, vitaminleri ve ilaçları atıyor, güzellik ürünlerini de sık sık değiştiriyoruz, ancak sağlık söz konusu olduğunda, diş hijyeni maalesef çok önemsenmiyor.
Diş sağlığını korumak için de izlemeniz gereken önemli kurallar ve ipuçları vardır.
Diş Fırçanızı Ne Zaman Değiştirmelisiniz?
Çoğu diş hekimi, diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmenizi önerir.
Zamanla, diş fırçaları aşınır ve yıpranır ve dişlerden ve diş etlerinden plak çıkarmada daha az etkili hale gelir. Araştırmalar, diş fırça kıllarının bozulması ve etkinliğini kaybetmesinin yaklaşık 3 ayı bulduğunu gösteriyor.
Genelde, mikropların diş fırçası kıllarında saklanıp birikebileceğini düşünmüyoruz. Bu durum ise aslında fırçaları, grip olduktan veya olası enfeksiyon risklerinde sonra değiştirmenizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Düzgün bir şekilde ilgilenilmezse, kıllarda mantar ve bakteri de gelişebilir. Kullandıktan sonra diş fırçanızı iyice durulayıp kuruladığınızdan emin olun, üzeri açık olarak dik konumda saklayın ve diğer kullanılmış diş fırçalarından uzak tutun.
Seyahat ederken, diş fırçanızın başını korumak ve mikropların yayılmasını azaltmak için kap kullandığınızdan emin olun.
Aradan ne kadar zaman geçtiğini tam olarak hatırlayamıyorsanız, diş fırçası başlığınızın durumuna özellikle dikkat edin – kılların eskimiş, havalanmış veya yıpranmış olup olmadığı veya özellikle koyu renkler görüyorsanız ki bu değiştirmeniz için bir işarettir.
Diş Fırçamı Yeterince Sık Değiştirmezsem Ne Olur?
Zamanla diş fırçanızın kıllarında bakteri ve mantar biriktiğini bilmek diş fırçanızı daha sık değiştirmek için yeterli neden değilse, diş fırçanızı değiştirmemenin daha farklı riskleri ve istenmeyen sorunları da vardır.
Eski diş fırçaları, dişlerinizden diş eti iltihabına yol açan plağı temizlemede etkisiz hale geldiğinden zamanla diş etlerinize de zarar verecektir.
Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, dişlerin düşmesine neden olabilecek enfeksiyona yol açar.
Daha da kötüsü, aşırı kullanılmış diş fırçalarından hastalık kapabilirsiniz (bakınız: bakteri ve mantar oluşumu), diş fırçanız küflenebilir veya muhtemelen en kötüsü, tuvaletin yakınında tutuyorsanız hiç istemeyeceğiniz parçacıklarla birlikte dişlerinizi fırçalıyor olabilirsiniz.