PROTEZ

Protetik diş tedavisi altında gerçekleştirilen protez tedavisi ile çeşitli nedenlerden ötürü kaybedilen dişlerin yerine yapay olanları getirilir. Fonksiyonel açıdan problemlere yol açan diş eksiklikleri, çiğneme ve konuşma noktasında sorunlar oluşturur. Bunun yanında estetik bir görünümden uzaklaştırdığı için psikolojik olarak da problemlere yol açmaktadır. Bu nedenle tam anlamıyla sağlığa kavuşmak için protez uygulamasının önemi büyüktür.

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Sabit Protez: Hastanın kendi başına çıkaramadığı, çeneye ve dokuya sabitlenmiş kron-köprü karışımı protezler sabit protez olarak adlandırılırlar. Mevcut dişlerden destek alınarak yapılan metal altyapılı ya da metal altyapısız porselen dişlerin birleşimiyle sabit protezler hazırlanır. Tek diş kayıplarında kullanılan kaplamalar da sabit protezlerdir.

Haraketli Protez: Hareketli protezler kalan dişlerden ve diş etinden destek alınarak uygulanan ve genellikle sabit protezin elverişli olmadığı durumlarda tercih edilen protez çeşitleridir. Hasta tarafından kolaylıkla çıkarılıp takılabilirler. Dişlerin kısmen kaybedildiği durumlarda kancalı protez ya da hassas tutuculu protezler uygulanır. Kanca ve tutucu sayesinde mevcut dişlerin yerine oturtulan proztezlere de parsiyel protez denir.