Emzirme Döneminde Bebeklerin Diş Sağlığı
YENİDOĞAN BEBEKERİN DİŞ SAĞLIĞINA ANNE SÜTÜ ETKİSİ
Tüm yeni anneler, yeni doğmuş bebekleri için nasıl yetiştirme ve bakım aşamalarının nasıl olacağı konusunda sonsuz bir merak ve çelişkili kararlar ile karşı karşıyadır. Bu soruların en büyüklerinden biri bebeği emzirmek veya biberonla beslemektir.
Her iki seçeneğin de tutkulu savunucuları vardır. Bazıları anne sütünün çok daha kuvvetli içeriği olduğunu iddia ederken bazıları ise belirli bir süreden sonra anne sütü yerine biberonla hazır mama aşamasına hemen geçilmesinden yanadır. Bu seçilerden hangisinin doğru olduğu bilgisini sizin için veremeyiz, ancak diş hekimleri olarak, emzirmenin bebeğin ağız sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkilerini anlatabiliriz.
Emzirme Bebeklerin Daha İyi Isırmasına Yardımcı Olabilir
2015’te Amerikan Diş Hekimliği Derneği tarafından yapılan son birkaç çalışmada, yalnızca ilk 6 ay boyunca emzirilen bebeklerin “açık kapanış” gibi diş hizalama sorunları yaşama ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermiştir. Diş hizalama problemleri olarak geçen çapraz çene kapanması, üst çenenin yahut ön çenenin diğerine göre biraz ileride olması şeklinde görülebilen açık kapanış ve diş fırlaklığı gibi problemler hiç meme aracılığıyla anne sütü ile beslenmemiş ya da çok az anne sütü emmiş çocuklarda daha sık görüldüğü de ortaya çıkmıştır.
Yine de, bu anne sütü ile emzirilen bebeğin bir gün diş tellerine ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmez. Genetik sebepler, aşırı emzik kullanımı ve başparmak emme gibi diğer faktörler, diş hizalamasını etkileyebilir. Her bebek ve her bebeğin dişi farklıdır. Annenin yapması gerekenlerden biri de bu nedenle bebeklikten itibaren başlayan ve düzenli olarak devam eden diş doktoru randevuları almaktır.
Anne Sütü Bebek Dişleri İçin Yararlı Olan Neler İçerir?
Anne sütü, bebeğinizin sağlıklı ve güçlü büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar, örneğin:
-Güçlü çene kaslarının oluşturulmasına yardımcı olan kazein gibi proteinler,
-Beyin gelişimi için çok önemli olan yağ asitleri,
-Diş gelişimi için hayati önem taşıyan vitaminler.
Bu besinlerin tümü, bebek dişlerinin ilk çıkan dişlerinde, diş çürümelerini azaltmada yardımcı olan önemli faktörlerdir. Ancak anne sütünün bulunmadığı bir besin maddesi, ağız sağlığında önemli bir bileşen olan D vitaminidir, çünkü vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler güneş ışığından D vitamini alırlar, ancak bu bebekler için riskli olabilir, bu nedenle mamalar ve takviyeler ile D vitamini almaları sağlanabilir. Bu nedenle emzirme belirli bir zamandan sonra yeterli olmayabilir.
Bebeklerin Dişi Çıktığında Emzirmeyi Bırakmak Gerekli Midir?
Ebeveynlik ile ilgili yapılan internet araştırmalarında ve yeni annelerin kendi aralarındaki konuşmalarda sıklıkla ortaya çıkan bir soru: “Bebeğim diş çıkarmaya başladığında emzirmeyi kesmeli miyim?” Bu sorunun cevabını tabi ki biz veremeyiz. Ama şunu söyleyebiliriz ki bebeklerin dişinin çıkması ve sonrasında anne sütü emmeye devam etmeleri bebeklerin diş sağlığını etkileyen bir durum değildir. Bebeklerin ilk dişinin çıkması, emzirmeye bırakma zamanının geldiğine işaret eden bir gösterge değildir. Bu zamanda emzirmeyi bırakmak tamamen sizin kararınıza bağlıdır.
Biberon Diş Çürümesi Riskine Yol Açar Mı?
Bu çoklukla duyduğumuz ve doktorların uyardığı bir durumdur. Bir tür efsane haline geldiğini düşünseniz bile aslında emzirmeyle ilişkili diğer bir diş yararı, biberon kullanımına özgü bir sorun olan biberon diş çürümesi riskinin (ayrıca biberon sendromu olarak da bilinir) azalmasıdır. Bebeğinize sürekli olarak bir şişe süt, mama, meyve suyu veya şeker içeren herhangi bir sıvı veriyorsanız, bu durum ileride yaşayacağı diş çürüğü riskini artırır. Bir çocuğu gece boyunca uyumasına yardımcı olmak için biberonla yatacak şekilde koyan ebeveynler aslında o çocuğu diş çürümesi açısından en yüksek riske sokabilir. Çocuğunuzun bebek dişlerinin henüz çıkmamış olması, dişlerinin ileride çürüme riski olmadığı anlamına gelmez.
Bebeğinizi emzirme sürecindeki diş sağlığı ile ilgili en doğru ve yararlı bilgileri öğrenmek için pedodonti uzmanlığı olan bir diş hekimini ziyaret etmeniz en doğrusu olacaktır. Bebeğinizin gülüşüne yatırım yapmayı unutmayın!