Dişler de Yaşlanır Mı?
ARTAN YAŞLARIN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ
Daha yaşlı olmak aslında faydalıdır ve insana başka bir hava katar. Tecrübeler, dolu dolu bir hayat, yıllarca biriktirilmiş güzel anılar… Tabii ki, genel anlamıyla hayat alışveriştir. Yaş aldıkça karşılığında bir şeylerden feragat ederiz. Sağlık açısından vücudun daha fazla korumaya alınması gerekir; dişler ve ağız sağlığı bu konuda bir istisna değildir.
Yaşımız arttıkça diş hastalıklarına ve diğer çeşitli diş sağlığı sorunlarına karşı daha duyarlı hale geliyoruz. Neyse ki, sağlıklı bir gülümsemenin ömrünü en üst düzeye çıkarmak için atabileceğimiz adımlar var. Bu yazımızda, yaşlanmanın ağız sağlığı üzerindeki olası etkileri ve yaşlanmanın etkisini en aza indirmek için atabileceğiniz bazı adımlar üzerine bilgiler bulabilirsiniz.
- Ağız Kuruluğu ve Diş Çürükleri
Akan giden zaman nedeniyle ağız sağlığında görülen en net değişiklik, diş çürümesi riskinin artmasıdır. Her ne kadar yüksek şekerli besinleri ve kötü ağız sağlığını diş çürümesinin temel nedenleri olarak bilsek de, yaşla ilişkili olarak çürük riskindeki artış dolaylı olarak ağız kuruluğuna bağlıdır. Tükürük, ağızda sağlıklı bir pH dengesi sağlamaya yardımcı olmak ve dişe zarar vereken bakterilerin birikmesini önlemek için önemli bir rol oynar.
Peki, ağız kuruluğu ve yaş arasındaki bağlantı nedir? İlaçlar. Yaşlandıkça,daha fazla reçeteli ilaçlarımız olur ve düzenli olarak kullanırız. Ağız kuruluğu birçok ilacın ortak bir yan etkisidir, bu nedenle diş çürümesi riskine neden olur.
Ağız kuruluğuna neden olmayabilecek alternatif ilaçları öğrenmek için diş hekiminizle ve / veya doktorunuzla konuşun. Alternatif seçenekleriniz yoksa, ağız kuruluğunun etkilerini hafifletmek için atabileceğiniz başka adımlar vardır. Örneğin su tüketimini arttırmak en basit ve en etkili yöntemlerden biridir.
- Diş Eti Çekilmesi
Hiç “uzun diş” ifadesini duydunuz mu? Bu genellikle dişleri daha uzun olan insanlarda görülür ve sempatik bir görünüm olduğu düşünülür. Dişleri sıra sıra ve uzun olsun diye gülüş estetiği yaptıran kişiler vardır. Fakat yaşlılıkta uzun diş sempatik bir durum olmaktan çıkar.
Yaşlılıkta uzun dişlerin ortaya çıkması aslında, diş eti çekilmesi adı verilen ortak bir ağız sağlığı sorunuyla ilgilidir. Yanlış veya eksik yapılan ağız ve diş bakımının kötü bir sonucu olarak, diş eti çizgisi boyunca ve altında tartar birikir. Zamanla, bu tartar sağlıklı diş eti dokusunu yiyip çekilmeye yol açabilir. Diş eti dokusu geri çekildikçe, dişler daha uzun görünür.
Bu çekilme ile ortaya çıkan uzun dişler, kök yüzeylerini açığa çıkarır ve düzenli bakım yapılmazsa kök çürüğüne sebep olabilir. Bu nedenşe, yaşamımız boyunca iyi ağız temizliği uygulamak, düzenli diş muayeneleri yapmak ve yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalamak dişeti sağlığını korumak için en iyi yöntemdir.
- Yüz Anatomisini Değiştirme
Zamanın ve yer çekiminin bir sonucu olarak yüzümüz yaşlandıkça değişir. Kırışıklıklar ve cildin sarkması, yaşlanma kaynaklıdır çünkü vücudumuz artık yeterli seviyelerde kollajen üretmez. Bu kolajen eksikliği ayrıca diş kemerlerinin daralmasına ve dişlerin çarpaşıklaşmasına neden olabilir.
Çarpaşıklık dişlerdeki taş veya çatlaklardan kaynaklanan hasar riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca ısırma problemlerine yol açar.
Ortodontiyi gençlerle ve diş telleriyle ilişkilendirebilmenize rağmen, dişlerin çarpaşıklaşmasını ve uyum sorunlarını düzeltmek isteyen yaşlı yetişkinler için de tedavi yöntemleri sunar. Nispeten daha küçük bir düzeltmeile dişlerin hizalanması iyileştirebilir ve gülüşünüzdeki yılları törpüleyebilirsiniz.
- Diş Sağlığı ve Genel Sağlık Bağlantısının Artışı
Dişlerine gençken iyi bakan kişiler yaşlandıklarında da onlara iyi bakan dişlere sahip olabilir. Ağız sağlığı, genel sağlıkla doğrudan bağlantılıdır. Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, kanser ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi genel sağlık durumları için sizi büyük risk altında bırakmaktadır.
Yaşlandıkça, ağız ve diş bakımınızda yapmanız gereken değişiklikler vardır. Bu değişikliklerin farkında olmak ve onları en iyi diş hijyeni, beslenme uygulamaları ile dengelemek için aktif olarak çalışmak, etkilerini azaltmaya ve sağlıklı gülümsemenizin ömrünü en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. Düzenli diş hekimi ziyareti aslında genel sağlığınız ile ilgili de ipuçları ortaya çıkarır.
Gülüşünüzü en iyi nasıl koruyacağınızı ve yaşlandığınızda da sağlıklı bir gülüşe nasıl sahip olabileceğinizi merak ediyorsanız mutlaka bir diş hekimine danışın.
Sağlıklı Gülüşler!