Diş Macunu Seçimi Nasıl Yapılır ?
DİŞ MACUNU ÇEŞİTLERİ
Modern toplumda, diş macunu günlük bir gereklilik haline geldi. Hepimiz ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından, sağlıklı dişlerin önemini öğrenerek büyütüldük. Dolayısıyla, günde iki kez diş fırçalamanın bizim için bir alışkanlık haline geldiği konusunda hepimiz hem fikiriz.
Dişlerimizi fırçalamaya duyulan sürekli ihtiyaç nedeniyle, binlerce diş macunu üretenyüzlerce firma var. Her çeşitten ve bu kadar çok maddeden üretilmiş, farklı farklı marka adlarına ve özelliklerine sahip diş macunları raflar kaplıyor. İlginç ve ikna edici reklamlarla tüketicilerin kafasını karıştırabiliyorlar. Hatta öyle ki; bu kafa karışıklığından yararlanan ve reklamlarla sahte ve zararlı ürünler satan birçok kişi var. Bu yüzden, bu yazımızda size temel diş macunu tipleri ve bunların avantajları veya dezavantajları hakkında bilgi vereceğiz. Böylece diş macunu almak için seçim yaparken yanlış bilgilerden ve reklamlardan etkilenmeyeceksiniz.
- Çocuk Diş Macunları
Yetişkinler olarak çocuk diş macunları kullanmıyoruz. Fakat çocuklarımıza almamız gerektiğinde ya da bir afta rastladığımızda tam olarak yetişkin diş macunu ile arasındaki farkı bilemeyebiliyoruz. Aslında çocuklar için üretilmiş diş macunları yetişkinlerin kullandığı diş macunlarından çok daha farklı bir kategoride çünkü çocuklar için üretilen diş macunu daha yumuşak. Bunun böyle olmasının nedeni ise çok fazla florür tüketen çocukların yaşadığı florürden kaynaklı olumsuz etkilerdir. Çocuklar için üretilmiş diş macunu daha az florür ve daha az aşındırıcı maddeler içerir. Ayrıca çocukları düzenli olarak diş fırçalamaya teşvik etmek için ilave bir tatlandırılmış tada sahip olabilir.
- Hassas Dişler İçin Diş Macunları
Genel olarak yaşlanma veya diş eti hastalıkları gibi nedenlerden dolayı diş minesi hasar gördüğünde, dişinizin “dentin” olarak adlandırılan diş kemiği ortaya çıkabilir. Bu katman, mikroskobik tüplerden oluşur ve diş minesi altındaki sert kısımdır. Diş minesi hasar gördüğünde, ısı ve soğuk bu tüplerden geçerek hassasiyete neden olabilir. Bu durumda, hassasiyete karşı üretilmiş bir diş macunu işe yarar.
Diş hassasiyetine karşı diş macunu, dişlerinizdeki sinirlerin ısı ve soğuğu algılamasını engelleyen ve hassasiyet problemini çözen özel bileşikler içerir. Bu tür diş macununun etkili olabilmesi için 3-4 hafta sürecek günlük düzenli kullanım gerekir.
- Doğal Diş Macunları
Doğal diş macunu, zencefil gibi bitkisel özlerden ve esans yağları gibi doğal maddelerden yapılır. Tipik bir diş macununda bulunan bileşenlere alternatif olarak kullanılırlar. Zararlı kimyasal madde veya florür içermediğinden giderek daha popüler bir seçenek haline gelmektedir.
Birçok bitkisel uzman, vejeteryan ve vegan kişiler dişlerini temizlemenin doğal bir yolunu tercih eder. Ayrıca, bazı insanlar normal diş macunlarındaki içeriklere karşı alerjilere sahiptir veya bazı kimyasallara karşı hassastır. Bu yüzden daha nazik bir bitkisel diş macunu seçerler. Bununla birlikte, bu tip diş macununun önemli bir dezavantajı, diş minesini korumak ve dişinizi güçlendirmek için harika bir içerik olan florürün bulunmamasıdır.
- Beyazlatıcı Diş Macunları
Bu tür diş macunları; yaşlanma, düzenli kahve ve çay içme ya da sigara içme gibi nedenlerle dişlerinin sararmasından muzdarip olan insanlar için en faydalı olanıdır. Genel olarak beyazlatıcı diş macunları, nazikçe diş lekelerini temizlemeye yardımcı olan süper yumuşak bir aşındırıcı madde içerirler.
Beyazlatıcı diş macunu kullanmak, dişlerinizin iki tonda daha beyaz olmasına yardımcı olabilir ve hatta size mükemmel bir gülümseme verebilir. Fakat tüm beyazlatıcı diş macunu çeşitleri, dişlerinizdeki sarı lekelerin çıkmasını önleme veya azaltma işlevine sahip temizleyicilerden ve aşındırıcılardan oluşur. Bu aşındırıcıların ne kadar sürede ve ne kadar kullanımda dişlerinize zarar verebileceğini öğrenmeniz gerekmektedir.
Bu yüzden, bir dahaki sefere bir diş macunu almak için marketi ziyaret ettiğinizde, içindeki florür içeriğinin etiketini okumayı unutmayın ve ihtiyacınıza göre veya yukarıda belirtilen farklı türden birini seçin. Veya daha da iyi bir yöntem olarak diş hekiminize sizin için hangi diş macunun uygun olduğunu danışın.
Sağlıklı Gülüşler!