Yirmilik Dişlerin Çekim Süreci
Yirmilik dişler çoğumuzun varlığından dahi haberdar olmadığımız ancak ağrı ya da problemler ile birlikte farkına vardığımız dişlerdir. Genellikle 17-25 yaş aralığında çıkan 20’lik dişler ismini de bu özelliğinden almaktadır. Daimi dişler arasında en geç çıkan ve bazı diş doktorlarıtarafından 3. azı diş olarak da adlandırılan bu dişler aslında oldukça sağlam yapıdadır.
- Çenenin en arkasında konumlanan yirmilik dişler bazı kişilerde çok geç çıkabildiği gibi bazılarında hiç de çıkmayabilir.
- Çene yapısından ya da dişlerin yerleşiminden dolayı çıkmak için uygun bir alan bulamayan yirmilik dişler çarpık ya da gömülü bir hale gelebilir.
Düzgün bir şekilde çıkmayan yirmilik dişler çene yapısına ve diğer dişlere zarar verdiğinden zamanla ağrı yapmaya başlayabilir. Peki sorun yaratan yirmilik dişler çekilmeli mi? Bu soruya doğru yanıtı bulmak için kendi diş hekiminize veya bizim gibi Alldent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği gibi bir diş hastanesine başvurmanız önerilir. Fikir vermesi açısından ise yirmilik dişler için hazırladığımız blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yirmilik Dişlerin Çıkma Süreci
- Dişlerde ve diş etlerinde ağrılar oluşur,
- Çeneyi açmada zorlanma, çenede başlayan ve kulaklara kadar hissedilen ağrılar başlar,
- Lenflerde şişkinlik, baş ağrısı ve çiğneme sırasında hissedilen ağrılar ile kendini belli eder.
Kişinin ağrı eşiği ve çene yapısı gibi faktörlere bağlı olarak ağrı şiddeti hafif ya da ağır şekilde hissedilebilir. Diş etinin ya da kemiğin içinde yer alan ve görünmeyen dişler gömülü dişler olarak adlandırılır. Yirmilik dişler henüz gözle görülmese de diş etlerinin kızarıklığından çıkmaya başladığı anlaşılabilir. Bu nedenle 20’lik dişlerinizin çıkması gereken bölgede ağrı hissedilmesi durumunda vakit geçirmeden uygun bir diş hastanesi ziyaret edilmelidir. Bahçelievler Alldent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği tecrübeli ekibi ve uzman diş doktorları ile tüm yirmilik diş işlemlerinde en doğru adrestir.
Yirmilik Dişlerin Ağız Sağlığına Faydaları
Çocukluktan itibaren sırasıyla süt dişleri, ön dişler, köpek dişleri, azı dişler ve yirmilik dişler çıkarak çene gelişimi tamamlanır. Azı dişlerinin tam olması durumunda yirmilik dişler çiğneme ve sürme fonksiyonları için pek bir anlam ifade etmez. Ancak bu dişlerin eksikliği durumunda karşısındaki dişler ile sürme fonksiyonunu yerine getirebildiği gibi bazı durumlarda ortodontik tedavilerde de kullanılabilir.
Yirmilik Diş Çekim Süreci
Başta ağrı olmak üzere diş eti problemleri , çürükler ve diş lezyonu gibi bir dizi rahatsızlığa sebebiyet veren yirmilik dişler için genelde çekim önerilir. Bazı durumlarda yirmilik dişler çekim dışında tedavi yöntemleri ile kurtarılabilir. İlerleyen yaşlarda “Inferior Alveoler Sinir” denilen büyük sinirin zarar görme olasılığı artacağından erken yaşlarda meydana gelen rahatsızlıklarda yirmilik dişlerin çekilmesi tavsiye edilir.
Bu nedenle çekilmeden kurtarılabilecek dişler dahi çekilerek ilerleyen yıllarda oluşması muhtemel risklerin önüne geçilir.
Yirmilik Dişler Hangi Durumlarda Çekilmesi Gerekir
Ortodontik Sebepler:
Yirmilik dişler bazı durumlarda yanlış konumdan çıkarak diğer dişlerin çarpıklaşmasına ve ya da sıkılaşmasına neden olarak dişlerin yapısına zarar verebilir. Bu durumda vakit geçirmeden çekilmeleri önerilir.
Çürükler:
Yirmilik dişler bazı durumlarda çıktıktan sonra yanlış beslenme ve eksik ağız bakımı kaynaklı oluşan bakteriler sebebiyle çürürken bazı durumlarda çıkmadan diş etlerinin arasına giren yiyecekler sebebiyle çürür. Çürüyen dişler ağrı yaptığından uygun diş hastanelerinde çekilmeleri gerekir.
Diş Eti Hastalıkları:
Bir kısmı çıkan yirmilik dişlerde diş eti aralık kaldığından ağız kokusu, ödem ve enfeksiyona neden olabilir. Boyun ve yanak bölgesine yayılan enfeksiyonlar kısa sürede çözülmez ise tehlikeye sebebiyet verebilir.
Diş Kistleri:
20’lik dişler gömülü kalmaları durumunda kist oluşumuna neden olabilmektedir. Dişlerde oluşan kistler, diğer dişleri yerini değiştirmeden kemik yıkımı ve çene genişlemesine kadar bir dizi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Yirmilik Dişlerinizin hakkında sıkıntılar yaşıyorsanız en kısa sürede diş hekiminize başvurmanızda fayda var. Alldent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinden ücretsiz bir şekilde randevu almak isterseniz +90 533 672 56 47 numarasından Whatsapp üzerinden hemen iletişime geçebilirsiniz.