Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Ağız vücudumuza açılan kapıdır. Bu yüzden ağzımız ve dişlerimizin sağlıklı olması vücudumuz açısından çok büyük önem taşır. Ağızdan alınan mikroplar solunum yolumuz ile tüm vücudumuza taşınır. Ağzımızın içinde oluşan ‘asit erezyonu’, ‘diş eti’ ve ‘diş iltihabı’ gibi sorunlar ağzımızla aldığımız mikrop ve zararlı bakterilerin vücudumuza daha da hızla yayılmasına olanak sağlıyor. Vücudun iç taraflarında daha ciddi hastalıklar olarak kendini göstermeye başlıyor. Bundan ötürü bu ve bunun gibi daha birçok sorunun yaşanmaması için düzenli olarak diş hekimine gidilmesi gerekir. Düzenli takip her zaman erken teşhise vesile olduğu için vücudun içinde daha büyük sorunlara yol açmadan tedavi edilebilir ve hayat kurtarır.
Hayatın her devresinde büyük önem taşıyan ağız sağlığı, diş sağlığı gibi konularda hamilelikte ayrı bir hassasiyet göstermek gerekir.
Bu hafta sık sorulan bazı soruların cevabını vermeye çalışacağız.
Her doğumda bir diş kaybedilir mi?
Hamilelik sırasında kulaktan duyma birçok yanlış bilgiye sahip oluruz ve maalesef bunların çoğuna da inanırız. Hamilelik sırasında bebeğin gereksinim duyduğu kalsiyumu annenin dişlerinden alarak karşıladığını ve bu yüzden annenin dişlerinde çabuk çürüme meydana geldiği ve hamilelikte annenin diş kaybına uğradığı düşüncesi tamamen asılsız ve yanlış bir bilgidir.
Henüz hamilelik sırasında bebek yüzünden annenin diş kalsiyumlarından bir çözünme yaşandığına dair bir bilimsel kanıt yoktur. Fakat bu dönemde annenin kendisi ve bebeğinin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için günlük 1200 ile 1500 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.
Peki Ne Yapmalıyız?
Hamilelik sırasında annenin süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar alarak kalsiyum ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Eğer gıdalardan yeterli miktarda kalsiyum alınmazsa bebeğin ihtiyacı olan kalsiyum miktarı annenin kemiklerinden alınarak karşılanır. Fakat buna karşın yine de dişlerden kalsiyum çözünmesi sağlanmaz.
Hamilelik döneminde beslenme hem annenin hem çocuğun sağlığı ağız ve diş problemlerinin oluşmaması açısından hayati önem taşır. Eğer yeterli miktarda sağlıklı ve düzenli beslenme yapılırsa hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir ağız ve diş sorunu ortaya çıkmaz.
Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı için Bunlara Dikkat Edin!
A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyum açısından zengin temel yiyecekler olan sebze ve meyveleri, tahıl ve süt ürünleri, mandıra ve et ürünleri, balık, yumurta gibi besinlerin dengeli olarak alınması gerekmektedir. Şeker mümkün olduğu kadar alınmamalıdır. Kurutulmuş meyve ve türevlerinden, karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınılmalıdır.
Hamilesiniz ve Dişiniz Ağrıyor?
Düşünün hamilesiniz ve dişiniz ağrıyor. Çoğu anne adayı bu süreçte büyük paniğe kapılır ve bu durumdan endişe duyar. Çünkü genel düşünce hamilelik sırasınca diş hekimine gidilmemesi yönündedir. Oysa bu düşüncenin tam tersine anne adaylarının bu konuda bilinçlenmesi gerekir. Hamilelik esnasında gerekli görüldüğü takdirde ağız içi müdahalelerde bulunulabilir.
Tercihen bu işlem 4. ve 6. aylar arasında yapılması tavsiye edilir. İlk aylarda bebek çok hızlı bir gelişim göstereceğinden bebeği olumsuz etkilememek için müdahaleleri çok gerekmedikçe tavsiye etmiyoruz. Son aylarda ise müdahaleden kaynaklı korku yaşayıp erken doğum riskini de üstlenmemek için ağız içi bir işlemi tavsiye etmiyoruz.
En elverişli dönem orta 3 aylık dönem periyotlarında Diş Dolgusu, Kanal Tedavisi, Diş Çekimi ve Diş Taşı Temizliği yapılabilir. Hamilelik sırasında en tehlikeli şey röntgendir. Bundan mutlaka kaçınılmalıdır. Hamilelik esnasında yapılacak herhangi bir tıbbi müdahale için hekime başvurulmalıdır.
Anne adaylarına başlıca tavsiyemiz; hamilelik süresince kötü bir sürprizle karşı karşıya kalmamak için başlangıçta diş muayenesi olup ağız sağlığı yönünden bu döneme hazırlıklı olmalarıdır.
Sağlıkla kalın. . .