Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi Öncesi ve Sonrası Ne Yapılması Gerekiyor?
Diş teli tedavisi olarak bilinen ortodontik tedavi, dişlerde oluşan çarpıklıkları ve boşlukları gidermeye yarayan bir yöntemdir. Kişinin sağlıklı bir şekilde gülümsemesini sağlayarak özgüvenine pozitif katkıda bulunur ve yaşam kalitesini arttırır.
Peki diş teli tedavisi için kullanılan diş teli neyi ifade eder?
Diş Teli Nedir?
Dişlerde meydana gelen çarpıklık ve boşluk gibi problemlerin giderilmesinde en büyük rolü oynayan diş telleri, ortodontik tedavilerde kullanılan ana araçlardır. Birkaç farklı çeşidi bulunan diş tellerinden uygun olanı, rahatsızlığın türüne ve hastanın estetik ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bazı durumlarda görüntüsü rahatsız edici olsa da doğru diş telini kullanmak tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için olmazsa olmazdır. Uygulamalarına göre diş teli çeşitleri şu şekildedir:
- Metal Diş Teli: Dayanıklı olmaları ile ön plana çıkan diş telleridir. Görüntüsü estetik olarak rahatsız edici olsa da kısa sürede sonuca ulaştırdığından en çok tercih edilen çeşittir.
- Porselen Diş Teli: Metal teller kadar dayanıklı olmasa da şeffaf yapısı ile estetik açıdan daha tatmin edici olan porselen diş telleri, diş teli tedavisinde en çok kullanılan çeşitlerden biridir.
- Lingual Diş Teli: Porselen diş telleri her ne kadar estetik açıdan kabul edilebilir olsa da dışardan bakıldığında varlığı kolayca fark edilir. Lingual diş telleri uygulaması dişlerin arka tarafından görünmeyecek şekilde yapıldığından genellikle yetişkin hastalar tarafından tercih edilir. Hastanın alışma sürecine bağlı olarak tedavi süreci uzayabilir.
- Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak): Diş teli kullanmak istemeyen hastaların tercih ettiği şeffaf plaklar ise daha nispeten küçük problemlerin giderilmesinde kullanılır.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş teli tedavisi öncesinde hasta muayene edilerek gerekli işlem adımları belirlenir. Teller takıldıktan sonra dişlere müdahale edilemeyeceğinden, tedaviye başlamadan önce dişlerdeki diğer problemler giderilir. Tedavi süresince problem yaratabilecek muhtemel diş ve diş eti sorunları da tespit edilerek giderilir. Dişlerin son hali fotoğraflar ile kayıt altına alınarak diş teli tedavisine başlanır. Diş teli takılırken aşağıdaki aşamalar takip edilir:
- Ekartör adı verilen bir plastik aparat kullanılarak dişlerinizin yanak ve dudaklarınızdan teması kesilir. Böylece dişlerin ıslanması engellenmiş olur. Böylece telleri dişe sabitlemeye yarayan özel yapıştırıcılar diş yüzeyine kolayca tutunabilir.
- Braketler özel yapıştırıcı madde kullanılarak önceden kurutulan diş yüzeyine yapıştırılır.
- Her bir yapıştırma işlemi sonrasında dişlere mavi ışık uygulanarak yapıştırıcının sertleşmesi sağlanır.
- Tüm dişlere uygun braketler yapıştırıldıktan sonra ekartörler çıkartılarak tel takma işlemi tamamlanır.
- Tedavi süreci boyunca braketlerin yeri telleri çekerek değiştirilir ve dişler istenen pozisyona gelene kadar tedaviye devam edilir.
Diş Telinin Faydaları
Diş teli tedavisi sadece estetik açıdan değil diş sağlığı açısından önemli faydalar sağlar. Bu faydalar ise şu şekilde özetlenebilir:
- Kişinin özgürce gülümsemesine izin vererek özgüvenini artırır.
- Çiğneme kolaylaştığından yemek için daha az çaba harcanır.
- Düzgün bir şekilde parçalanan besinler sindirimi kolaylaştırır.
- Yanlış konumda bulunan dişlerin diş etini zorlamasından dolayı oluşan diş eti problemlerinin önüne geçilir.
- Çarpık dişler sebebiyle oluşan diş kaybı ve kırılması gibi problemlerin önüne geçilir.
- Bazı durumlarda konuşmayı pozitif etkiler.
- Özellikle erken teşhis durumunda oluşacak muhtemel çene bozukluklarını önlediğinden çene ameliyatı ihtiyaçlarını giderir.
- Yüzün şeklini ve çenenin görüntüsünü düzelterek estetik açıdan fayda sağlar.